2021. január 10., vasárnap

Ruby Dee amerikai színésznő az 1940-es '60-as években.

Ruby Dee (született Ruby Ann Wallace) (Cleveland, Ohio, 1922. október 27. – New Rochelle, New York, 2014. június 11.) Oscar-díjra jelölt és SAG (Screen Actors Guild)-nyertes amerikai színésznő, költő, drámaíró, forgatókönyvíró, újságíró és polgárjogi aktivista.

Az 1960-as évek folyamán Ruby Dee politikai töltetű filmekben játszott. Nyolcszor jelölték Emmy-díjra, egyszer nyerte el a legjobb női főszereplőnek járó díjat: 1991-ben, A kitüntetés napja c. filmben.

2007-ben legjobb női mellékszereplőnek jelölték az Amerikai gengszter-beli alakításáért. 85 (83) éves ekkor, így Dee a második legidősebb legjobb női mellékszereplőnek jelölt színész az Oscar történetében. (A legidősebb jelölt Gloria Stuart, aki 87 éves volt, mikor az Akadémia jelölte a Titanic című filmért. Ez volt Ruby Dee első Oscar-jelölése. Azért is jelentős, mert a legrövidebb jelenete volt (hozzávetőleg öt perc) a valaha jelölt mellékszereplők között. Ezenkívül ebben az évben SAG-díjat nyert ugyanazért a filmért. 2010-ben újabb SAG-jelölést kapott az America című filmért.

Az 1940-es években férjhez ment Frankie Dee Brown énekeshez, majd később elvált tőle, és hozzáment Ossie Davishez, 3 gyerekük született: 2 lány és 1 fiú.































Forrás: wikipédia, vintagenewsdaily

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...