2021. január 16., szombat

20. századi sztárok esküvői ruhában.

 Moira Shearer brit balett-táncos és színésznő esküvői ruhában, 1950.

Elizabeth Taylor esküvői ruhában a „Papa” című filmben, 1950.

Elizabeth Taylor és Conrad Hilton az esküvőjükön 1950. május 6.-án. Az alig 18 éves Elizabeth és Nicky Hilton, a híres szállodalánc örököse, egy Los Angeles-i ünnepségen, fogadtak örök hűséget egymásnak, több, mint 700 vendég előtt. A menyasszony gyöngyökkel kivarrt selyemruháját például két hónapon át több mint egy tucat varrónő készítette. Liz csokra apró gyöngyvirágokból és orchideákból állt. A ruha egyébként Helen Rose filmes jelmeztervező munkája volt.

Lex Barker és Arlene Dahl az esküvőjükön, 1951.

Felicia Cohn Montealegre chilei színésznő és Leonard Bernstein amerikai zeneszerző az esküvőjükön, 1951. szeptember 9-én.

Brigitte Bardot az első esküvőjén, 1952-ben. Brigitte Bardot modellként dolgozott, amikor a nála hat évvel idősebb Roder Vadim francia rendezőbe szerelmes lett, de a házassággal várniuk kellett Bardot 18 éves koráig. Végül 1952. december 20-án Párizsban egyházi szertartás keretében kötötték össze az életüket.

Esther Williams esküvői ruhában a Texas Carnival című film forgatásán, 1951.

Joan Collins angol színésznő az első esküvőjén. 1952-ben ment férjhez Maxwell Reed ír színészhez, akiről Collins egy 2014-ben készült dokumentumfilmben (Brave New World) azt mondta, pusztán félelemből ment hozzá. A színésznő szerint ugyanis a férfi nem meghódította, hanem bedrogozta és megerőszakolta 17 éves korában. A szűzességét ilyen durva körülmények között elvesztő, naiv és rettegő Collins négy évet bírt ki az 1940-50-es évek matinéidolja mellett.

Jacqueline Bouvier esküvői ruhában. Jackie Kennedy és John F. Kennedy esküvője a 20. század egyik leggrandiózusabb menyegzője volt. Bár 1953-ban, amikor a házasságuk köttetett, Kennedy még nem volt az Egyesült Államok elnöke: 1961-ben vált azzá, előtte pedig Massachusetts állam szenátora volt. A szertartást 1953. szeptember 12-én volt a Rhode Island állambeli Newportban, a Szent Mária templomban. A szertartáson hétszázan, a Hammersmith Farmon rendezett fogadáson kilencszáz vendég vett részt. Jacqueline esküvői ruháját az afro-amerikai ruhatervező, Ann Lowe készítette. A hófehér ruha ejtett vállakkal, szűk felső-, és dús, abroncsos alsórésszel tökéletesen illett a fiatal menyasszonyhoz, aki kifinomult, földig érő virágdíszes fátylat, szolid fehér gyöngysort és apró fülbevalókat viselt a nagy napján.

Jacqueline Bouvier az esküvőjén, 1953. szeptember 12-én.

Jane O'Neil modell esküvői ruhában, 1953.

Peggy Lee énekesnő és Brad Dexter színész az esküvőjükön, 1953.

Fred MacMurray színész és June Haver színésznő az esküvőjükön, 1954. június 28.

Pier Angeli színésznő esküvői ruhában, 1954. április 4-én.

Suzan Ball színésznő esküvői ruhában, 1954.

Audrey Hepburn színésznő és Mel Ferrer színész az esküvőjük napján, a svájci Burgenstockban, 1954-ben ment hozzá Mel Ferrer színészhez. A házasságuk alatt háromszor elvetélt, majd 1960-ban megszületett közös fiuk, Sean Hepburn Ferrer. 1968-ban elváltak.

Audrey Hepburn felpróbálja az esküvői ruháját. Audrey Hepburn 1952-ben majdnem hozzáment James Hanson brit üzletemberhez, ám az esküvőt az utolsó pillanatban törölték, mert Audrey a karrierjét és a munkáját választotta inkább. Az olasz Fontana testvéreket kérte fel, hogy tervezzék meg álmai ruháját. Az esküvői ruháját egy szegény, olasz családnak adományozta. Később, 2009-ben egy aukción kelt el a kreáció 13 ezer 800 fontért, körülbelül 5 millió 300 ezer forintért.

Denholm Elliott színész és Virginia McKenna színésznő az esküvőjük napján, 1954.

Eddie Fisher énekes és Debbie Reynolds színésznő az esküvőjük napján, 1955-ben.

Grace Kelly esküvői ruhában, 1956. április 19-én. Grace Kelly és III. Rainier herceg esküvője olyannyira emlékezetes volt, hogy sokan egyenesen az „évszázad esküvőjeként” emlegetik. A polgári szertartásra április 18-án került sor a palota tróntermében, ahol a családtagok és a barátok vettek részt. Az egyházi esküvőt másnap délelőtt tartották a Szent Miklós-katedrálisban, ahol 600 vendég gyűlt össze, a tévé képernyői előtt pedig 30 millióan követték az eseményeket. Ez volt az első olyan esküvői szertartás, amit a tévé Európában és Amerikában is közvetített.

Grace Kelly esküvői ruhában, 1956. Az ikonikus ruhát – amelyet az MGM ajánlott fel Grace-nek esküvői ajándékként – Helen Rose tervezte és készítette, aki A hattyú és a Felső tízezer című filmjeiben is öltöztette a színésznőt. A ruha – amely hat hét alatt készült el, 36 varrónő keze alatt – 23 méter selyemtaftból és még egy réteg ugyanennyi gros de longre selyemből, valamint 274 méter antik Valenciennes-csipkéből készült. Selyemtüll fátylát csipkével szegélyezték, amely egy gyönggyel kivarrt Júlia-sapkáról hullt alá.

Grace Kelly és a koszorúslányok. Grace Kelly 1956. április 12-én érkezett meg Monacóba – hat koszorúslányával, ötven barátjával és családtagjaival, a kutyájával és persze nyolcvan bőröndjével –, ahol jövendőbelije már a saját hajóján várta.

Anne Tennant, Glenconner bárónő esküvői ruhában, 1956. április 21-én a  holkhami St Withburga templomban.

Marilyn Monroe és Arthur Miller az esküvőjük napján, 1956-ban. Marilyn Monroe 1956. Június 29-én a New York állambeli White Plains-ben kötött házasságot Arthur Millerrel. Két nappal később New Yorkban zsidó szertartás szerint is megtörtént az esküvő. A házasság során Monroe felvette a zsidó vallást; emiatt Egyiptom valamennyi filmjének vetítését betiltotta. Monroe csak azért váltott vallást, hogy teljesen Miller családjához tartozhasson; saját magát „zsidó ateistának” nevezte, és válása után nem gyakorolta a judaizmust. 1961-es válásuk után az egyiptomi tilalmat is feloldották. 

Jean Seberg színésznő esküvői ruhában, 1958-ban.

Debra Paget színésznő és David Street színész az esküvőjükön, 1958. január 14-én.

Jackie Loughery, az első Miss USA verseny győztese és Jack Webb színész esküvőjükön, 1958.

Jayne Mansfield színésznő esküvői ruhában, 1958. január 1.

Millicent Martin színésznő és Ronnie Carroll énekes az esküvőjükön, 1958.

Brigitte Bardot és Jacques Charrier az esküvőjükön, 1959.

Elizabeth Taylor és Eddie Fisher az esküvőjükön, 1959. Amikor viszonyuknak híre ment, Fisher még házas volt.  A férfi válását követően, 1959-ben összeházasodtak a színésznővel. Az esküvőn Elizabeth egy zöld, csuklyás ruhát viselt, ami ugyan elsőre nem tűnik menyasszonyi ruhának, azonban – feltűnő fazonjának köszönhetően – még ma is nagyon népszerű a menyasszonyok körében.

Julie Andrews színésznő az esküvője napján, 1959-ben.


Forrás: bygonely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...