2020. július 27., hétfő

Olivia de Havilland az 1939-es Elfújta a szél című filmben

Olivia de Havilland (1916. július 1. – 2020. július 25.) amerikai színésznő.

1940-ben Oscar-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriájában az Elfújta a szél című filmben játszott alakításáért (Melanie Hamiltont alakította).

Az Elfújta a szél (eredeti cím: Gone with the Wind) 1939-ben bemutatott színes amerikai film, amely Margaret Mitchell azonos című, Pulitzer-díjas regényéből készült, mely az amerikai polgárháború idején és az azt követő években játszódik az Egyesült Államok déli felén.

Margaret Mitchell 1926-ban fogott hozzá a regény megírásához. Végül tíz évvel később, 1936. június 30-án adta közre először. A megjelenése után egy évvel a már Pulitzer-díjas könyv jogait David O. Selznick producer egy hónappal a kiadás után addig példa nélküli áron, 50 000 dollárért vette meg az írónőtől. Abban az időben ez volt a legmagasabb összeg, amit valaha kifizettek egy szerző első írásáért. A film első jelenetét 1938. december 10-én vették fel Atlantában.

A regény egy család, azon belül is egy fiatal nő, Scarlett O’Hara sorsát meséli el. A történet 1861-ben, Észak-Georgiában veszi kezdetét, ahol is még javában virágzik a rabszolgatartó Dél. Scarlett, akinek a harcokat megelőzően a legfontosabb dolga az volt, hogy az őt körülrajongó vagyonos fiatalembereket kénye-kedve szerint szédítse, a háború beálltával azonban be kell bizonyítania rátermettségét és hűségét Tarához, a családi birtokhoz, mely alapot adott az ő és családja megélhetéséhez. O’Hara valódi drámája azonban mégsem a körülötte zajló háború lesz, hanem az, hogy álmai férfiját sohasem kaphatja meg.
















Forrás: https://www.vintag.es/2020/07/olivia-de-havilland-melanie.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...