2020. július 9., csütörtök

Kim Novak a macskájával, a Boszorkányos szerelem című filmben (1958)

Kim Novak (Marilyn Pauline Novak) (Chicago, Illinois, 1933. február 13. –) Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő.

Szülei cseh származású tanárok voltak. Viszont Marilyn születésekor apja vasúti tisztviselőként, anyja egy gyárban dolgozott. Tanárai szerint elég nehezen kezelhető lány volt, viszont tehetsége, rajzkészsége hamar megmutatkozott. Ösztöndíjjal a chicagói művészeti iskolában volt középiskolás. Az iskola mellett különböző munkákat vállalt. Volt modell, de például egy hűtőgépgyár háziasszonya is.

Húszévesen Los Angelesben beállt statisztálni. Felfedezte egy filmes ügynökség, és 1954-ben a Columbia Pictures leszerződtette. Rita Hayworth helyére szánták, akivel jogvitájuk volt.

Platinaszőkére festették. A Columbia első számú erotikus sugárzású figuráját csinálták belőle. Első jelentős szerepét 1955-ben Otto Preminger Az aranykezű férfi című filmjében játszotta. Frank Sinatra volt a partnere. A Fickós Joey című zenés filmben Sinatra és Rita Hayworth mellett alakított nagyszerűen. A filmet Golden Globe-díjra jelöltek.

1958-ban készítette vele Alfred Hitchcock a Szédülést, amit két kategóriában is Oscar-díjra jelöltek. A hatvanas években szinte folyamatosan vásznon volt. Később visszautasította például az Álom luxuskivitelben főszerepét, amiben így Audrey Hepburn ragyogott. Utolsó filmje az 1991-es Szédítő végzet nagyot bukott.

Állatorvos férjével Oregonba vonultak vissza. Az Empire magazin a filmtörténet száz legszexisebb sztárja közé választotta.





















Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kim_Novak
https://www.vintag.es/2020/07/kim-novak-bell-book-and-candle-1958.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...