2020. július 2., csütörtök

Debbie Harry amerikai énekesnő és színésznő.

Debbie Harry (született Angela Tremble, 1945. július 1.) Golden Globe jelölt és Grammy nyertes énekesnő, dalszerző és színésznő, leginkább a Blondie rockegyüttes énekesnőjeként ismert. Szólóban is nagy sikereket ért el, öt albumot jelentetett meg, és 9 millió lemezt adott el világszerte. Az 1990-es évektől a Jazz Passangers tagjaként zenél. Sikeres filmes karriert tudhat maga mögött, több mint 30 filmben és televíziós műsorban szerepelt.

Három hónapos korában adoptálta őt Catherine Harry és Richard Smith, akik egy ajándékboltot üzemeltettek New Jersey állam Hawthorne városában.

Művészeti főiskolát végzett, ennek karrierje alatt többször is hasznát látta.

Amikor 21 évesen New York-ba költözött, dolgozott a BBC helyi kirendeltségén, gogótáncolt, volt Playboy-nyuszi, és felszolgáló is a Max's Kansas City nevű klubban, ami a New York-i értelmiség és művészvilág kedvelt szórakozóhelye volt.

Debbie Harry a hatvanas években, egy Wind in the Willows nevű folkzenekarban kezdte a zenei pályáját. A zenekar mindössze egyetlen albumot adott ki, bár felvettek egy másikat is, ám az soha nem jelenhetett meg, a mesterszalag pedig eltűnt.

A Blondie-t akkori barátjával, Chris Steinnal alapították 1974 októberében. A zenekar viszonylag hamar népszerű lett a New York-i zenei életben, és gyakran játszottak a város olyan menő klubjaiban, mint a Max's Kansas City és a CBGB.

Chris Stein és Debbie Harry, 16 éven át, egészen '89-ig volt együtt, szakításuk után is jó viszonyban maradtak és a mai napig együtt dolgoznak. Stein a szakítás után tíz évvel elvett egy Barbara Sicuranza nevű színésznőt, akitől aztán két lánya is született – míg volt barátnőjének egy sem.

Abban az évben, amikor Stein megházasodott, Harryt a VH1 beválogatta a rock'n'roll száz legnagyszerűbb nője közé, ahol az előkelő tizenkettedik helyezést sikerült megcsípnie. Három évvel később a csatorna a 18. legszexibb előadónak választotta. 

Szólóénekesként is sikeres volt, öt albumot jelentetett meg amelyek összesen 9 millió példányban keltek el és mindegyikük felkerült az angol és az amerikai slágerlistára is

Több mint 30 filmben és televíziós műsorban szerepelt, a legismertebb mozifilmjei: Az élet nélkülem, Copland, Hairspray, New York-i történetek.

A Blondie-t valamivel több mint harminc évvel a megalakulása után, 2006-ban beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be.


















(Photos © Chris Stein)

Forrás:
https://www.vintage-everyday.com/2016/01/25-fascinating-photographs-of-debbie.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/Debbie_Harry

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...